blog

Meszelőlétra

2009. május 30.

Az anyák sokmindenre fel vannak készülve. A gyermek sárosan jön haza a focipályáról, fekete pontot kap az iskolában, elhagyja a kedvenc dömperét. Megannyi probléma, mellyel a gyermek felcseperedése során számolni kell, és a helyes döntést anyáink sokszor szinte ösztönösen érzik. Pontosan erre a hatodik érzékre volt szüksége Harkányiné Szabó Katalinnak, mikor kislánya, Évi, a következő kijelentéssel állt elé egy lombhullató őszi tanítási nap délutánján:
– Anya! Ez a godzilla utánam jött az utcán, megtarthatom?
A kisleány háta mögött pedig egy húszméteres ősgyík próbálta meg (kifejetten ügyetlenül) kikerülni Harkányiék veteményeskertjének paprika- és paradicsomrészlegét. S az anyai ösztön, ami soha nem hagy cserben, azonnal a nemleges választ súgta.
– Igen, kislányom.

Godzillát tartani a ház körül nem egyszerű dolog. Az ide vonatkozó szakirodalom egészen szűkösnek mondható. Harkányiné egy könyvben talált ugyan néhány hasznos tanácsot a leguánok tartásáról, de a „hogyan akadályozzuk meg, hogy háziállatunk a farkával kettécsapja a betonkerítést” kérdésre ez sem tudott választ adni.

A godzilla szerencsére egészen kezes jószágnak bizonyult. Ha Évi hazajött az iskolából, odaugrált hozzá, és a hátára feküdt, hogy a kislány megsimogassa a hasát. Ilyenkor Harkányi apuka nekitámasztotta a meszelőlétrát, amin felmászva a hassimogatás kvázi kivetezhetővé vált. Anyukának azonban ez gyanús volt. A vadon élő állatok többnyire csak kiskorukban hagyják magukat simogatni. Lehet, hogy ez a godzilla 40 méteresre is megnőhet, ami egészen hátrányos lenne, hiszen már most nagyjából húsz tehenet eszik meg naponta. Nincs más hátra, a godzillát el kell ajándékozni.

A kis Évi keservesen sírt, mikor ezt megtudta. Rögtön megigérte persze, hogy ezután ő maga fogja etetni Balázskát (ez lett a neve), és fel sem fog tűnni senkinek, hogy a ház körül van. De a szülők hajthatatlanok voltak, és már új gazdát is találtak a házi kedvencnek: Jósfai Gyula bácsi egyedül lakott egy vidéki tanyán, és szívesen magához veszi majd.

Mikor Évi utoljára vitte sétálni az ős-szauruszt, szinte egy szót sem szólt már. Csendesen fogta a pórázt, némán gyalogolt végig a megszokott útvonalon, és a godzilla engedelmesen követte őt. Hazaérve Balázska még megebédelt egy közepes gulyát, azután Harkányi apuka felrakta egy biciklire, és kitekert vele Jósfai bácsihoz.

A godzilla nem nőtt meg. Mint kiderült, ők egész életükben húsz méteresek. Évi eleinte naponta meglátogatta őt, majd hetente, később csak havonta, és mikor a kislány középiskolás lett, a látogatások véget értek. Csak az osztálytársnői néznek néha kissé csodálkozva, mikor Évi az elmékkönyvükbe godzillát rajzol.

borsi (2009.5.31 19:20)

és mi történt végül balázskával? A godzillák hímnősek, nem? :) Balázska folytatott szekszuális kapcsolatot titokban végül önmagával a kamaszkorától? Rakott le tojásokat? Kihalt a világ?

Jimmi (2009.6.1 14:20)

borsi: Balázska rakott le tojásokat, de csak a dorozsmai piacon, amikor Jósfai bácsinak segített a tyúktojásokat kipakolni a standra. Nagy segítség ilyenkor egy godzilla. A világ pedig kihalt, de nem Balázska miatt.

pohar (2009.6.2 14:23)

Harkányi apukának mekkora a biciklije, hogy elfér rajta egy godzilla? És hol ült: a kormányon, a vázon vagy a csomagtartón?

Jimmi (2009.6.2 15:01)

Harkányi apukának egy standard, A4-es méretű kerékpárja van. A godzilla az elején a kormányon ült, de nem lehetett látni az utat tőle, és majdnem elütöttek egy közepes süncsaládot. Ezért Balázskának át kellett ülnie a csomagtartóra, ahová Harkányi apuka odaerősítette gumipókkal.

kimi (2009.6.2 19:51)

Később Évi nem lett véletlenül állatkerti gondozó? mert én ismerek egyet, akinek a godzillák a kedvencei...

Jimmi (2009.6.3 14:58)

kimi: Nem, Évi jelenleg főiskolás. Miután ezt elvégzi, a XXII. kerületi önkormányzat közbeszerzési osztályán fog dolgozni majd, és olyan dokumentumokat szerkeszt, amiket senki nem olvas el. Elég szomorú. Ilyenkor arra fog gondolni, hogy mennyivel jobb egy állatkerti gondozónak.

borsi (2009.6.6 21:25)

sok mindent megtudtam a godzillák életéről és fejlődési fázisairól. :)

thx, jimmi! ;)

hj (2009.6.8 19:17)

Az anyák sok mindenre fel vannak készülve, de arra, hogy a gyerekük meghaljon 18 évesen anorexiában, arra nem.:(

kruzda (2009.6.27 02:33)

lazán kapcsolódik :)
http://buttersafe.com/2009/02/12/children/

maus76 (2010.12.7 13:09)

látom mindenre van válaszod. nagyon jók.
én ide járok mosolyogni...

Új hozzászólás