blog

Takács K. János: De szeretnék

2006. február 22.

De szeretnék körte lenni,
Körte lenni de szeretnék,
Körte lenni de szeretnék,
De szeretnék körte lenni.

AZ ELEMZÉS:

A vers első olvasatra talán csekélyke tartalommal bír, igaz magyar ember azonban nem éri be ennyivel: a felszín karcolgatása helyett mélyrehatóbb elemzés szükséges, hogy végül a mentális tanulság mannásküblijéből szemezgessünk. A mű alapvetően oszlopos szerkezetű, a sorok A-B-B-A sorrendben követik egymást. Az oszlop mint szerkezeti elem jelzi, ahogy a költő mint magyar ember bizony súlyos gondokat kell, hogy megtartson, úgymond Atlaszként hordozza vállán a sanyarú valóságot. Ennek oka kis kereséssel szintén meglelhető a versben. A strófák a jövő időre vonatkozó kívánságot, reményt fejeznek ki, így a magyarságra vonatkozó vészjósló jövőkép felderítése a célunk. Mi lehet az, amely kicsiny népünkre ily' veszélyt jelent? A kulcs a körte szóban található.

A körte mint olyan, alapvetően sárga színű, mely a távolkeleti népekre történő utalással azonosítható. Ezen kívül formáját tekintve az afrikai népek orrához hasonlatos. Aki pedig tépett már körtét fáról úgy, hogy a szárán még egy levél maradt, az tudja, mennyire hasonlít az egy körte alakú fejjel rendelkező indián tollas fejdíszéhez. Ha a körtét félbevágjuk horizontálisan, egy ötágú csillagot láthatunk a közepén, ez a sátánizmus jele, és csak egyetlen ággal kevesebb, mint a Dávid-csillag. Így tehát kijelenthetjük, hogy a fenti vers egy kétségbeesett jajkiáltás a magyarságra leselkedő kínai néger sátánista zsidó indiánok ellen.

A mű azonban további elemeket is rejt. A körte-lét vonzó hatása a költő satnya értelmi kapacitásával hozható párhuzamba, mintha csak azt mondaná: „körte akarok lenni, mert olyan hülye vagyok, hogy körte akarok lenni”. Az alkotó tehát szellemileg alacsonyabbrendűnek tartja magát (és ezzel az egész magyarságot), mint az ellenség. Szar ügy.

A tanulság tehát, hogy nem szabad a felszínes műelemzésnél megragadnunk, és mindenki, aki a körteség részeként való előnyös létforma felé vágyakozással azonosítja a verset, retardált baromnak tekintendő.

samson84 (2009.7.20 17:02)

gondolta a fene... by AJ

MH (2011.10.12 17:43)

Képzeljük el a verset hörgős metál feldolgozásban ABBA szerkezetének megfelelő dallamosztással pl:
De szeretnék körte lenni,
dó dó dó dó dó dó dó dó
Körte lenni de szeretnék,
ré ré ré ré dó dó dó dó
Körte lenni de szeretnék,
ré ré ré ré dó dó dó dó
De szeretnék körte lenni,
dó dó dó dó dó dó dó dó

Ide fog kerülni a te hozzászólásod.

Név:


URL:


Üzenet: