blog

Mese a kiselefántról, aki nyáron is fázott

2007. november 16.

Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy elefántmama, akinek egy szép nyári estén kisfia született. A büszke elefántpapa boldogan mutatta mindenkinek az állatkertben, gratulált is neki az összes lakó, és csodájára jártak az állatkert vendégei is. Napokon keresztül lesték, mi lesz a kiselefánt első szava. A kakadu és a búbos banka egész napjukat az elefántok kerítésén töltötték, hogy ők legyenek az elsők, akik meghallják. És három nap múlva megszólalt a kis fáni – de sem nem azt mondta, hogy „mama”, se nem azt, hogy „papa”:
– Kedves szüleim, fáznak a füleim.
Meg is ijedt ám egyszerre az állatkert összes lakója! Egymás szavába vágva próbálták kitalálni, hogyan lehetne segíteni szegény kiselefánton. Nemsokára felbukkant a zebra...

– Hmm – állapította meg hirtelen Bohumir, letéve a mesekönyvet egy pillanatra –, leesett az első hó, be kéne hozni az elefántot az erkélyről. Már vacog.
– Hát hozd be – válaszolta Hacsaturján, és tovább hegesztette a zsömpelléreket.
– Miért én hozzam be? A te elefántod.
– Először is: én aranyhalat akartam. Másodszor pedig azért nem tudom behozni, mert csak a képzeletbeli barátod vagyok, hülyegyerek.
– Hmm – szögezte le ismét Bohumir, és behozta az elefántot a nappaliba.

...Nemsokára felbukkant a zebra, és egy kockás pokrócot hozott magával. Gyorsan ráterítették a kiselefántra, és vártak. De sajnos semmi sem történt, a kis poronty ugyanúgy fázott, mint azelőtt. A mosómedvék – akik híresen jól értettek a kötés és varrás mesterségéhez – hamar kötöttek neki egy jó, meleg pulóvert, de a kiselefánt hidege csak nem akart elmúlni. Ekkor a cickányoposszum és a küszvágó csér lendültek akcióba: egy kereszthornyolt csavarhúzóval megpatkolták a 380 voltos felsővezetéket, és egy fémkerítésből rögtönzött, cekászbetétes, nagyteljesítményű merülőforralóra kötötték, amit a jegesmedvék medencéjébe helyeztek. De hiába a sok melegvíz, a kiselefánt a medencében sem érezte jobban magát. Tanácstalanul álltak hát mind az állatok a vacogó fogú kiselefánt körül...

– Óbazmeg... – kiáltott föl Bohumir –, az elefántod idesz@rt a szoba közepére!
– Először is: én aranyhalat akartam – válaszolta Hacsaturján.
– ...és másodszor?
– Mi másodszor?
– Mindegy. Elég hülyére találtalak ki – mondta Bohumir, és adott egy felmosórongyot az elefántnak, hogy takarítson ki maga után, valamint felhívta a figyelmét az angolvécé rendeltetésszerű használatára.

...a vacogó fogú kiselefánt körül.
Élt az állatkertben egy öreg, magányos szirti sas. Soha nem szólt senkihez, egyedül töltötte napjait a kopár, öreg sziklákon. De ahogy látta, hogy fázik a kiselefánt, kitárta széles szárnyait, és odarepült hozzá. Éles karmaival megfogta a kis didergőnek a pulóverét, és levegőbe emelkedtek. Kirepültek az állatkert régi vaskerítési közül, maguk mögött hagyva az ijedt tekintetű állatokat. Napokig repültek egy irányba, míg végül a sas leszállt a szavannán.
– Fázol még?
– Már nem.
– Helyes. Ez az otthonod – mondta a sas, azzal elrepült, és otthagyta a szavannán a pulóveres kiselefántot, aki nem fázott többé.

pohar (2007.11.16 23:42)

a szavannan is viselte a pulovert. ha igen, akkor megszokasbol vagy mert annyira megszerette?

tsw (2007.11.18 15:20)

klasszis.
lassan ebbol kene elned. grat.

borsi (2007.11.18 19:01)

...és van mondanivalója :)

Süti (2007.11.19 11:15)

Jimmi, ezt Dr. Seuss sem írhatta volna meg szebben.

Jimmi (2007.11.19 11:36)

pohar: Ez egy olyan pulóver, amit soha nem fog tudni levetni. Innen fogja tudni, hogy honnan jött.
tsw: Utálnék ebből élni. :) De köszönöm.

Kac (2007.11.21 11:38)

Akkor most ha mennék a szavannára akkor ott lenne a kiselefánt pulóveren, és akkor tudnám, hogy az az a kiselefánt? Vagy ez naponta megtörténik az állatkertekben, ahol van kiselefánt meg sas?
És nincs szegény egyedül a szülei nélkül? Hiszenmég olyan pici? Örülni fog, ha meglátogatom?

Jimmi (2007.11.22 11:45)

Kac: igen, még most is ott él, meg fogod ismerni a pulóveréről. Meg szabad simogatni is, örül neki. És nincs egyedül, mert lett egy csomó barátja, de azért hiányoznak neki a szülei.

(2020.4.21 20:35)

Ide fog kerülni a te hozzászólásod.

Név:


URL:


Üzenet: